HESTBJERG GRISEN

Det er lykkedes at skaffe endnu bedre svinekød til Sticks’n’Sushi.

Den nye gris kommer fra Hestbjerg Økologi og erstatter i første omgang vores Yakitori stick Buta bara.
Gården ligger ved Holstebro i Jylland, og drives af Bertel Hestbjerg. Bertel kommer ud af en landbrugsfamilie, han er 15. generation og gården har været i familiens eje siden 1623.


HELE TIDEN MOD NOGET BEDRE 
Her er bæredygtighed og velfærd omdrejningspunktet for al tanke og trivsel og den endegyldige filosofi er, at kommende generationers udfoldelsesmulighed ikke skal begrænses af vores ubetænksomhed.
På gården arbejdes der konstant med at forbedre grisenes velfærd. Gården er gået fra tidligere konventionelle grise, til frilandsgrise og til økologiske grise - hele tiden mod noget bedre.

Eksempelvis forbliver grisene hos deres mor indtil de er 10 uger mod normalt 7 uger og mod de konventionelle landbrug, som blot holder pattegrisen blive ved moderen 3-4 uger.

 

STÆRKERE OG SUNDERE SMÅGRISE
Det betyder lavere dødelighed, ingen antibiotika og stærkere og sundere økologiske smågrise.
Poppelgrisen, kaldes grisene også fra Hestbjerg Økologi. Grisen er oprindelig et skovdyr. Den elsker at rode i jorden mellem træerne, og da forholdene for grisene på Hestbjerg skal være så naturlige som muligt – har man plantet en masse Poppeltræer. Det giver skygge - grisen hader høje temperaturer. Grisene gøder jorden og ad åre kan der høstes miljøvenligt biobrændsel.

Træerne binder også kvælstof og andre næringsstoffer - så risiko for miljøforurening fra grisemarkerne mindskes og det giver variation så dyrelivet øges i nærheden af grise-markerne.


ÆBLER OG MIRABELLER PÅ MENUEN
Der plantes jordskokker, som de gravide grise graver frem med trynen. Smågrisene vendes langsomt til fast føde med æbler, mirabeller, nødder og surbær i sæsonen og ellers starter de med at spise af små fodertrug. Og man arbejder hos Hestbjerg genetisk på, at soen får færre grise, men stærkere.
Men på et tidspunkt slutter det gode liv, for at grisene kan ende hos os på det gode bord.
Men også her er der rimelige vilkår. Tiden mod slagte-dagen foregår så behændigt som muligt. 

 

LIVET SOM ØKOLOGISK GRIS